Ritualurile au înlocuit auto-disciplina, credinta a înlocuit perspectiva, şi rugăciunea a înlocuit înţelegerea.

miercuri, 17 martie 2021

Lansarea romanului „Michelangelo ereticul“ de Matteo Strukul

"Să sculptezi în numele luminii
Luă dalta.
Lovi cu ciocanul atât de tare, încât tot brațul păru să-i tremure și energia eliberată ajunse la umăr, apoi la gât și tot mai sus până la cap.
Iubea statuia lui Moise, o sculptase sperând că măcar în parte îi va semăna. Dar acum hotărâse că, așa cum e, nu mai merge.
Dacă privea drept în față, ochii profetului s-ar fi oprit pe însăși emblema superstiției catolice, acel altar al lanțurilor care ar fi reprezentat piatra de temelie a unei puteri temporale la care Biserica n-avea de gând câtuși de puțin s-o renunțe. Iar el nu voia să contribuie la perpetuarea unei asemenea rușini.
Știa însă că exact în stânga statuii, atunci când va fi așezată la locul ei, o fereastră urma să dea lumina din care să se hrănească privirea profetului: o lumină curată, pură, lipsită de orice imperfecțiune politică și lumească.
De aceea trebuia să facă în așa fel încât Moise să privească spre stânga: de la altar spre sursa de lumină.
Iată motivul pentru care trebuia să lucreze încă o dată marmura.
...
Se uită la ce făcuse.
Acum Moise privea în partea stângă. Departe de un altar unde erau venerate lanțurile Sfântului Petru și se dădeau indulgențe. Departe de o Biserică care se pierduse pe ea însăși."
Traducere din italiană și note de Gabriela Lungu
(Editura Humanitas Fiction, 2021, Colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu)
Participă: Gabriela Lungu, traducătoarea cărții, Nicoleta Munteanu filolog co-fondatoare alături de Emil Munteanu a proiectului ALECART și Cosmin Ungureanu istoric de artă, curator de artă europeană al Mnar Arts și lector Fundatia Calea Victoriei.
Moderator: Smaranda Bratu Elian, profesor universitar, reputat italienist și traducătoare.
Pentru a viziona prezentarea video, accesati linkul: 

https://fb.watch/4hSuoGuxE9/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu